Etalagebenen (claudicatio intermittens)

F&G

Etalagebenen is de volksterm voor ‘claudicatio intermittens’. De oorzaak hiervan is de aandoening perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd.

De symptomen en oorzaken van etalagebenen

De symptomen van etalagebenen hangen vaak samen met de oorzaak. De symptomen kunnen natuurlijk van persoon tot persoon verschillen.

Klachten die u kunt ervaren:
  • Kramp en dof gevoel in de benen
  • Pijn tijdens het lopen
  • Vaak pijn in de kuiten maar soms ook in de bil of bovenbenen
Oorzaak voor etalagebenen zijn:

Etalagebenen worden veroorzaakt door  slagaderverkalking (ofwel atherosclerose). Bij slagaderverkalking worden de wanden stugger en dikker, waardoor vernauwingen optreden. Deze verdikkingen, ook wel plaques genoemd, worden veroorzaakt door een opeenhoping van gladde spiercellen en cholesterol. Door de vernauwing in de slagaders van en naar de benen, gaat het bloed trager stromen en ontstaat er een zuurstoftekort in de beenspieren bij inspanning. Hierdoor ontstaan de klachten in de benen bij etalagebenen. Slagaderverkalking is in principe een ouderdomsziekte.

De behandeling

De eerste keus behandeling bij etalagebenen is gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gesuperviseerde looptherapie leidt tot een verbetering in loopafstand, die vergelijkbaar is met de verbetering die behaald wordt middels  een invasieve behandeling (‘dotter’ of een bypass operatie). Daarnaast verbetert de kwaliteit van leven en algemene conditie van patiënten, door de actievere leefstijl.

Oefeningen buiten de looptraining

Om de spieren te versterken en soepel te houden, kan het zinvol zijn om oefeningen te doen. Het meer gebruiken van het lichaam binnen de grenzen, is een waardevolle aanvulling buiten de specifieke trainingen om.

 

Voor fysiotherapie is het bij Fit en Gezond mogelijk om een afspraak te maken in Oudenbosch & Roosendaal.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

    Verstuur bericht